Segmen Pengalaman Beraya di Kampung

Salam..

Dah 3 hari x update blog..tp aku still bukak blog nie n blogwalking sana sini..malam nie sedang aku rancak berblogwalking terlihat satu segmen  di blog Cik Hira..Ini adalah buat pertama kalinya Cik Hira buat segmen..so, aku nak join..Tajuk segmen mcm kat atas tu, "SEGMEN PENGALAMAN BERAYA DI KAMPUNG".


nak join?klik gambar cik Hira di atas yer..tarikh tutup 14 Ogos..


Ok.sekarang aku nak citer pengalaman aku beraya di kampung..kalau nak ikutkan pengalaman beraya tu, mestilah bnyak kan sbb tiap2 tahun mesti aku balik kampung punya..sebab kampung mak ayah aku dekat Kedah..umah yang aku duduk sekarang nie pun dekat kedah jgk..so, x jauh n x de alasan x boleh balik kampung kan..tp sejak 2 tahun lepas aku dah x de tok n tok wan samaada belah mak aku ataupun belah ayah aku, dua-dua dah meninggal..so, sekarang nie kitorg dah jrg balik kmpung..kalau raya, selalu balik  kampung melawat kubur diorg jer lah..

nie aku nak citer pengalaman beraya masa diorg masih ada .yang seronok nya beraya kat kampung nie mestilah masa malam raya..tambah2 kalau semua sedara berkumpul..mmg riuh rendah la jawabnya kan..masa malam raya jgk la nak pasang langsir baru, nak kemas rumah, rebus ketupat n bakar lemang..kalau boleh, x tido pun x pe masa malam raya tu sbb best..meriah ngan sepupu sepapat yg duduk jauh ..aku ingat lg masa malam raya jgk la, arwah tok aku selalu giling inai untuk dipakai..haha..malam raya aku ala2 malam berinai pulak kan??lgpun aku mmg suka pakai inai...

Pas tu pg raya pulak bz nak letak kuih dalam balang..kalau ada 3 keluarga yang balik, mcm2 la kuih yang diorg bawak balik kampung..sampai x cukup balang nak bubuh..haha..pas tu, tggu apa lg, nak duit raya la kan..tu dulu2 la x sabar nak duit raya..tp sekarang  x de la mcm tu..kalau ada org nak bg, aku ambek jer..hehe

Makanan wajib masa raya of kos ketupat palas dengan rendang..aku x suka ketupat palas biasa, tp aku suka ketupat palas yang dicampur dengan jagung..haha..demand tggi pulak kan..nak buat mcm mana ketupat palas jagung lg sedap..selain tu, mcm biasala ada lemang,kuih n kek..

p/s : menulis entri sambil dgr lagu raya..ambek mood n cari idea..hehe

14 orang bagi pendapat:

~MerAh HeArty~ said...

kak diela nanti raya maila umah dik nis ye. hehe :) kalau rajin ajak la kak naz sekali.

Dalila Diela said...

@~MerAh HeArty~
hehe..insyaallah....kenderaan pun x dak kan..dik nis pon sama, mai la umah kak dila ..

hira said...

thanks for joining! :D

uik, ramai betul kampung dekat-dekat. ni yang cemburu ni. hoho. wajib tu malam raya tukar langsir, prepare makanan untuk pagi raya, buat tu, buat ni. memang tak menang tangan la jawabnya.

inai? uih, lama betul tak pakai inai. dulu, masa dekat kampung selalu pakai inai. almaklumlah rumah sedara ada pokok inai. huhu.

banyak betul kuih masa pagi raya. untung betul. saya selalu habiskan kuih tu un masa akhir bulan raya. confirm! haha :D

saya makan ketupat palas biasa dengan kacang merah. jagung tak pernah lagi. hehe. tak salah nak demand. janji dapat makan! :D

hira said...

lupa, siap ambil mood sambil dengar lagu ye? hebat! haha :D

Dalila Diela said...

@hira
owh..ketupat palas dgn kacang merah pun dah biasa makan tp x bepe suka sgt..suka lg dgn jagung..hehe..

jgn jeles2 ramai yg kampung dekat..kalau kmpung jauh mood raya mesti lg seronok sbb jrg balik kmpung kan..

missayien said...

haha..
nak raya semangat giling inai ek
macam nak kahwin plak esoknye
nice experience
;)

Dalila Diela said...

@missayien
ha'ah..taw x pe..tp tu dulu2 la..sekarang nie x de dah..nak cari pokok inai pun susah..pkok inai kat kmpung pun dah kena tebang..hehe

Nur Saina (AntooUngu) said...

inai...haha kecik, org pn suke! ^^

Dalila Diela said...

@Nur Saina (AntooUngu)
best jer kan pakai inai..

hira said...

akak, senarai dah keluar! hehe :D sila terjah mereka ye :)

http://zahiradzul.blogspot.com/2011/08/senarai-peserta-segmen-pengalaman.html

Kancil 8349 said...

Salam,

datang dari segmen sama...

orang ingat kamu kahwin masa raya tu...hehehe...jomlah singgah ke blog kancil

http://kancil8349.blogspot.com/2011/08/segmen-pengalaman-beraya-di-kampung.html

Green Apple said...

salam

singgah & follow dr segmen yang sama blog cik hira

kalau sudi jemput singgah ke blog saya...

http://ciksufarida.blogspot.com/2011/08/segmen-pengalaman-beraya-di-kampung.html

SITI NOORNADIYANA said...

hai hai. yana singgah sini thru segmen yg sama. ketupat palas dgn jagung tu macam sedap je. tak pernah makan. huhu.

jemput dtg blog yana ye. :)

http://lurvemycadbury.blogspot.com/2011/08/segmen-pengalaman-beraya-di-kampung.html

hira said...

rajinkan diri untuk tengok ni :)


http://zahiradzul.blogspot.com/2011/08/peserta-segmen-kena-tekan-sini.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...