"95-111 FOLLOWERS GIVEAWAY"

salam..

Malam nie diterjah oleh adik Amirah Ramli untuk join Giveaway nya..

okeh..nie banner giveaway tu..jom sama2 join nak? kalau berminat nak join, klik banner di atas yer..

lepas tu, kena buat entri pasal puasa DAN raya..

PUASA pada pendapat aku ialah menahan diri daripada makan dan minum serta mengelakkan diri daripada melakukan dosa..di bulan puasa nie la, kita kena bnyak buat AMAL IBADAT kerana bnyak ganjaran2 yang diberikan oleh Allah SWT untuk umatnya yg megimarahkan bulan Ramadhan nie..Di samping melakukan amal ibadat, ada jugak yang menjadikan bulan puasa nie sbgai bulan yg paling sesuai untuk BERDIET..betul ke? ke bulan puasa nie lg GEMUK?almaklumla, bila puasa di siang hari, mcm2 yang terliur..pas tu, pegi borong mcm2 kat bazar ramadhan..bila dah berbuka, x henti-henti makan nak abehkan makanan yang di beli tu..dah tu terlebih kenyang la pulak..bila dah kenyang, apa lg mengantok la pulak...x sempat makanan tu nak digest, terus jd lemak n berat badan pun bertambah...nie segelintir masyarakat kita jer la..x semua yang mcm tu..sama-samalah kita memperbaiki diri dan dapat mengawal nafsu dgn baik..

RAYA pulak pendapat aku ialah hari kemenangan bg umat Islam setelah berjaya mengawal nafsu di Bulan Ramadhan..Hari raya pertama TAK BOLEH puasa..hari kedua, barulah kita boleh puasa enam pulak...waktu raya nie la, semua kaum keluarga sahabat handai berkumpul untuk meraikannya.. yang di bandar, yang di perantauan semuanya balik ke pangkuan keluarga untuk sama2 meraikannya..di samping itu, ziarah menziarahi dan bermaaf-maafan menjadi satu adat ..kalau hari raya tu, kalau boleh semuanya nak baru..perabot baru, langsir baru, baju baru,kasut baru..haha..baju baru wajib kan?kalau x de bju baru mcm x semangat jer ..apa-apa pun, semuanya ikut kemampuan masing-masing..jgn berlebihan sudah..

Nak tag jugak pada kawan-kawan lain

DONE !

5 orang bagi pendapat:

Cahaya Kelembutan said...

menarik...bila tarikh tutup?aku hjg mggu br leh on9 lama2...huhu

Dalila Diela said...

@Cahaya Kelembutan
tarikh tutup lamba lg lg..25 Ogos nant..

kETenANgaN haKiKi said...

cmna paste GA 2 pny imge..xreti aku..huhu

Dalila Diela said...

@kETenANgaN haKiKi
ang pegi kat owner blog GA tu, right klik ,save image as n then dlm entri ang tu , upload photo yg ang dah save td..

AmirahRamli said...

jom tgk balik entry mngenai contest yang anda join di blog mira!http://coklatlover95.blogspot.com/2011/07/111-followers-giveaway.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...