Kehidupan Sebagai Student Sains Komputer

     Hari-hari keja tgk laptop jer..lama2 mata bleh juling..huhu~~..penat sungguh mata nie dok tgk laptop,PC and yg sewaktu dengannya..huhu~~
Dah la dok tgk laptop,pas tu,tgk plak coding2 yg sangat2 memeningkan tu..tambah2 klu ada error...even klu 1 dot pn tertinggal,mmg suma sistem x jalan...huhu~~...
nie la cabarannya...tp,aku suka tgk student2 yg terer bab2 programming nie...rasa mcm bez jer diorg wat program..pas 2,ada gaya yg tersendiri plak..bila la aku nak terer jd cam 2..ish2..hehe...x pe2,mungkin satu hari nant kot...

MyEm0.Com


     Cita2  klu bleh nak jd seorg guru. Tp x masuk maktab or UPSI.hehe..so,aku ingat nak jd seorang lecture la plak..hehe...insyaallah...klu x pn,jd la seorg programmer ke,system analysts,software engineer ke....janji ada keja n gaji tetap.

     Masa sekolah dulu2,x pernah terlintas pon difikiran nak ambek kos berkaitan komputer..masa skolah dulu pn,aku nie zero bab kompter..klu stakat ms word, powerpoint tu tawu la...yang len2 tu hampeh !!taip huruf kat keyboard pn terkial-kial jer..hahahaha... software2 len apatah lg la..pendek kata mmg zero (0000) la...sedih jgk bila terkenangkan aku yang ketinggalan di zaman serba moden ini.Waktu aku sekolah dulu, bermulanya zaman friendster or YM,,.Most of my frenz has frendster and YM..it's differen from me..i don't have any friendstr or YM. Bila result UPU kuar, mmg x tersangka dapat kos diploma in computer science di UiTM Perak. Pilihan yang ke 7 yg aku letak tu...yg tu jgk yang dapat...huhu~~..mmg sadis btol la ! Bila masuk U, baru la pandai nak wat friendster la Myspace la..pas 2,kuar plak laman web baru facebook..aku pon mula menjinak-jinakkan ngan FB..sampai skg, mmg x leh tinggal FB..hari2 mst nak on9 pnya.klu x on9 sehari rasa cam missing sesuatu..skg nie ( practcal ) kat FB la tempat untuk contact balek ngan kawan2 lama x kira yg berada di UiTM Perak or kawan 2 skolah men n rendah...bnyak yg dapat taw perkembangan diorg kat FB. Wahhh !!.. korag tawu skg nie, selain FB ada satu laman web baru yg sama sejibik ngan Fb..nama dia pocodot..hehe..lawak kan nama dia...alaaa..sama gak cam FB..

     1st sem blajar sains komputer,aku rasa cam ssh sgt2 terutama subjek programming.. waktu tu, kena blajar c++..aku mmg x taw pe2 n lambat giler nak tangkap pe yg diajar oleh lect tu...bila time subjek programming jer, aku xtiDo..tp fikiran melayang ke arah len..hahaha...x masuk pn apa yg diajar.Bila suh wat assignment jer, bnyak copy n paste coding kawan jer..haha...tu waktu 1st sem la wat keja jahat cam 2..bila nek sem 2, 3,4 dah insaf dah..x wat cam 2 dah...dah mula phm programming nie cam ne... wahhh,bila nek jer sem atas aku rasa aku semakin terer programming ..haha..suma assignment dah pandai wat sndiri tanpa tgk coding org len...YESSS !! ada perubahan yg sgt positif dalam diri ini berkaitan ngan subjek 2..hehe.. Pendek kata, makin lama aku makin minat, suka n cinta la pd programming wlupn dia nie slalu wat aku nampak bintang2 kat ats kepala aku nie ( pening ). Tp bila kita berjaya wat satu program 2 dgn sndirinyer, kita akan rasa puas dan seronok..tu la advantage nyer..i like !! Aku paling suka masa sem 3, wat OOP 2,wat GUI..sgt bez..aku wat online Quiz.

     Waaaaaaaaaaa !!!!.itu suma kenangan...skg aku dah masuk sem 6 n sem last utk diploma nie...insyaallah bln 11 nie akan graduate kat UiTM Perak gak.Pas nie,aku menyambng dgree plak lah..INSYAALLAH ! klau dapat..aku akan menyambung berkaitan komputer la jgk. sbb dah sebati dalam jiwa ini..cewaaahhh..bkn pe,rasa sayang plak kat kos nie berbanding 1st expression  aku kat kos nie. Rasanya,klu tukar kos len, aku mst akan jua merindu kos komputer ini...

 ~ Sesungguhnye nie bkn PC aku..hehe ~

~ cam nie r gaya kalau wat sesuatu program..de yg frust giler r kalau program x jalan..klau program jalan, love sgt2 la komputer tu..hehe..~
  
MyEm0.Com

24 orang bagi pendapat:

jimmy laa said...

CS ni paling susah subjek apa yerk??klau math engineering dgan math sciense mana lagi hardcore?:)

MizzDafierraLicious said...

Akak dapat berapa A dalam SPM, saya taktahu menahu apa bidang saya patut masuk.. Tapi saya minat Sains Komputer. Tapi SPM cuma 4 A je

Dalila Diela said...

@MizzDafierraLiciousSamala. akak pn 4A saja

Anonymous said...

Boleh senaraikan subjek2 yg dipelajari sepanjang sem 1,2,3,4,5,6 ..

Anonymous said...

Nk tnaya diploma komputer sains belajar semua jenis language ke, (JAVA,C,C++,C#,javascript,PHP) ?

Dalila Diela said...

@Anonymous C# n C x belajar pun. yg ada C++, PHP, javascript, asp. Berminat ke?

Dalila Diela said...

@Anonymousowh banyak nk senarai semua. Yg sy ingat object oriented progmming I and II, C++, calculus, database.

Nurul Atikah said...

Asslamualaikum akak..!!saya student cs dekat uitm gak..sem 1 tahun ni..huhuhu..entahla..sekarang ni memang rasa susah bila masuk ja bab coding c++ tu..lec mngajar pun langsung x faham..mcm mna akak belajar dlu eh???

Dalila Diela said...

@Nurul Atikah Akak mula2 dulu pun lambat phm. Quiz or test asyik fail je. hehe. Akak x de la terer mana. blajar cm biasa jugak la. Klu x phm tnya kwn2 yg terdekat. Akak jrg tnya lecturer. Segan. Haha

Dalila Diela said...

@jimmy laa Klu akak, subjek plg ssh C++. haha. Java ok sikit.

Anonymous said...

Ade x yang aliran sastera ambik sains komputer nie?

Dalila Diela said...

@AnonymousKebanyakkan aliran sains

Shah said...

Nak abmil Sains Komputer , macam mana pula syarat kelayakannya ?

Imaaa Hamid said...

Assalamualaikum akk :)
wargh~ sy suke sgt bce entry akk nie ..sye bdk spm2014, n sy bermint nk amik CS ni walau un rmai org kte subjek nie tough ! Tapi sy yakin klau kite mncube n brushe selalu In Shaa Allah bley kan>.< sy un xdk tahu mnahu ttg komputer nie,,hehe,,makaseh entry nie,,sye brsyukur sgt sbb malam ni Allah bg sye bce entry akk ni,,tlong dokan sye dpt CS kt UITM shh alm ea :) makaseh akak.

Nurulfarrah Mardiana said...

Klu nk beli lappy kene ad nvidia Gforce or AMD Radeon ke???

Zatil Syamimi said...

Salam..kak . Akak dpt first intake ker utk kos nih ??

hunny said...

assalamualaikum akak n thanks for your nice entry nih.* lambai lambai *.saya masih kurang berkeyakinan dengan diploma CS ni kerana saya tidak pernah medapat sebarang input tentang kos tersebut semasa dari sekolah lagi. jadi sekarang saya dilema antara kemasukan matriks n diploma uitm nih . Saya harap saya masih ada harapan untuk meneruskan pembelajaran dlm kos ni kerana saya kurang keyakinan dalam suasana matriks yg laju walaupun ia fasttrack..mohon pencerahan..hehe

Anonymous said...

hai akak * lambai lambai * saya sebenarnya dlm dilema antara matriks n dip sains komputer uitm,,aduishh ! matriks mmg fasttrack tapi sye takut untuk menerima cabaran yg sememangnya bersaing dlm kalangan satu malaysia..mohon pencerahan..hehe

Anonymous said...

Salam akak ... sye nk tye . Dip sc kmputer ni ,, mmg wajib ade lappy ke ?? Sbb sye dpt kos ni kt uitm . Tp tk tw nk pegi ke tak .. lagi pun sye takut tak boleh bwk kos ni ... sye zero knowledge about cmputer

Anonymous said...

awak dapat kat uitm mane?

Anonymous said...

Untuk menjadi programmer yang berjaya, mestilah dimasukkan cara2 berangan yang hardcore. Barulah boleh berimaginasi data2 bergerak didalam code2 tu. Kerja mmg bersepah kalau tahan pening. CS mmg senang dapat kerja, tapi nak menten kerja tu yang susah. Ramai yang gagal dalam perjalanan karrier. Bila dapat job lain, terus tukar bidang. Itu yang menyebabkan pekerjaan Programmer ni sentiasa ada peluang kerjaya.

Fivezul said...

Assalamualaikum..aku student CS UPM..sebenarnya cs nie x payah pon..depend kat minat korang..paling best cs nie coding...skali korang dah kuasai..korang akan rasa cam korang dah jadi programmer..trust me..kalau x minat better try course lain k..

jemboy said...

@Anonymous
wow..best sebenarnya belajar sains computer ni...buat program website buat sever databasa ,java script,c++,php dan macam2 lagi yang boleh buat...tahniah akak berpeluang belajar sains computer,,,cemburu rasanya..hehe..saya dulu pun angan2 nak belajar semua tuu..tapi takde peluang,,nasib2 habis spm saya kerja sebagai sales person di sebuah syarikat barangan computer,,di situlah saya mengenal apa itu mouse,moniter,dan cpu(haha memang lucu masa tu,buta IT),saya belajar semua tentang computer dengan kawan2 saya,troubleshoot computer,networking,basic programing(java script,html),,sekarang saya berkerja sebagai engineer networking IT support(services/repair computer,configure server di sebuah syarikat sisco),hehe.tapi malangnya saya tida mempunyai apa2 sijil2 berkenaan computer cuma bergantung 10tahun pgalaman dalam bidang IT,,nak sambung belajar bukan tak boleh tapi masa tidak mengizinkan,sedih tiada sijil,,saya memang gila2 pasal ilmu computer..

jemboy said...

@Anonymous
wow..best sebenarnya belajar sains computer ni...buat program website buat sever databasa ,java script,c++,php dan macam2 lagi yang boleh buat...tahniah akak berpeluang belajar sains computer,,,cemburu rasanya..hehe..saya dulu pun angan2 nak belajar semua tuu..tapi takde peluang,,nasib2 habis spm saya kerja sebagai sales person di sebuah syarikat barangan computer,,di situlah saya mengenal apa itu mouse,moniter,dan cpu(haha memang lucu masa tu,buta IT),saya belajar semua tentang computer dengan kawan2 saya,troubleshoot computer,networking,basic programing(java script,html),,sekarang saya berkerja sebagai engineer networking IT support(services/repair computer,configure server di sebuah syarikat sisco),hehe.tapi malangnya saya tida mempunyai apa2 sijil2 berkenaan computer cuma bergantung 10tahun pgalaman dalam bidang IT,,nak sambung belajar bukan tak boleh tapi masa tidak mengizinkan,sedih tiada sijil,,saya memang gila2 pasal ilmu computer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...